Historia

First Hotel Rally ritades av arkitekten Richard Gavel och byggdes av Kungliga Automobilklubben som ville ha ett hotell tillgängligt för kungligheter och sammankomster inför Midnattssolsrallyt som skulle gå genom Linköping via Riksettan. Hotellet byggdes med ungefär lika många parkeringsplatser som hotellrum, och sades då vara Sveriges första ”bilhotell”. Utanför byggdes en bensinstation, och man kunde få bilen servad i garaget, eller bärgad hit vid behov.

 

Byggnaden håller hög arkitektonisk klass, särskilt gaveln mot Drottninggatan, med förplats och eleganta fönsterpartier. Mat serverades i en grillrestaurang, och i en enklare självservering, och hotellet kom att bli en central mötesplats för Linköpings uteliv.

 

Bilderna visar det färdiga hotellet från den 10 mars 1960 då hotellet invigdes, sedan dess började Rallye bilvård och bilverkstad i garaget till Rally Hotell. Under åren genomgått ett flertal ansiktslyft, senast 2015 då har vi bytt ägare och sedan 2016 har vi flyttat från garaget till Släjdgatan 31, där har vi utvecklat mycket och har börjat leverera nya tjänster. Nu Rallye kan erbjuda bilvård tjänster som tidigare men med mycket mer erfarenhet, Däckservice & däckhotell, Bilreparationer, Dragkrok montering och AC service.

Ytterligare kuriosa att berätta är att Björn Ulvaeus i Hottenenny Singers och Benny Andersson i Hepstars träffade varandra, 1966, på en vägren någonstans i Sverige där de kom överens om att senare träffas på efterfest i Lidköping. Trodde Benny, Björn hade sagt Linköping, där han som tur var dök upp efter en liten omväg. Mötet på Rally kom att så fröet till bandet ABBA. Resten är historia.

Vi tycker att arvet är värt att vårda. Precis som med bilar!